“Jonge kinderen kunnen dingen zeggen die ze zelf niet begrijpen”

Wie slaat de olifant?

Zinnen kunnen vormen is nog niet hetzelfde als zinnen begrijpen. Dat stelt taalkundige Gisi Cannizzaro van de Rijksuniversiteit Groningen.Volgens de onderzoeker lijkt het logisch: kinderen moeten eerst zinnen leren begrijpen voordat ze zinnen kunnen maken. Dit was ook altijd de gangbare theorie. Maar, zegt Cannizzaro: “De heersende theorieën verklaren niet goed genoeg hoe taalontwikkeling écht verloopt”.

(Foto gemaakt door tm-tm)

“‘De auto duwt de koe.’ Voor volwassenen is het volstrekt helder wat die zin betekent. Uit de volgorde van de woorden in de zin leiden ze af dat de auto duwt, en de koe wordt geduwd. Maar als kinderen van twee à drie jaar zo’n zin horen, weten ze niet goed wat er aan de hand is. Duwt de auto of duwt de koe? Uit de volgorde van de woorden kunnen ze het niet afleiden. Terwijl ze het zelf wél goed zeggen, als ze een plaatje zien waarop een auto een koe duwt. Dan zetten ze de woorden in de juiste volgorde.”

Het onderzoek werd uitgevoerd door het meten van oogbewegingen bij kinderen. Cannizzaro: “Deze technologie is zeer betrouwbaar en biedt belangrijke nieuwe mogelijkheden voor taalkundig onderzoek.”

Koppelingen

 • Kinderen zeggen dingen die ze zelf niet begrijpen (persbericht Rijksuniversiteit Groningen)
  “Heersende theorieën zeggen dat begrip en productie van taal volgens strikte regels verlopen. Dit onderzoek laat zien dat de regels minder strikt zijn dan dat.”
 • Je ogen verraden je gedachten (artikel Medical Facts)
  “Nederlandse kinderen moeten leren dat woordvolgorde belangrijk is. Woordvolgorde geeft aan wie wat doet.”
 • Eye Lab (webstek met info over Eye Lab)
  “Jonge kinderen gebruiken het woord ‘hem’ (als in: Ernie wast hem) vaak op een correct grammaticale manier in een zin. Echter begrijpen ze het woord niet altijd goed wanneer het door een ander wordt uitgesproken (het wordt regelmatig begrepen als: Ernie wast zichzelf).” 
 • Je ogen verraden je toch (artikel UK, weekblad Rijksuniversiteit Groningen, pagina 7)
  “Mensen kunnen prima liegen met woorden, maar niet met hun ogen.”